A och O för att lyckas inom fotboll

Det är inte bara en grym teknik och bra kondition som är avgörande för om man blir en bra fotbollsspelare eller inte. Fotboll är en mycket krävande sport, både psykiskt och fysiskt och därför är det viktigt att man tar hand om sin kropp till det yttersta. Sporten är allt annat än lugn och stillsam, så för att klara av alla de prövningar som sporten för med sig, gör man rätt i att vara väl förberedd.

De allra flesta är medvetna om att man behöver hålla igång kroppen och vara uthållig, men få glömmer bort de grundregler som mycket väl kan vara avgörande för om man lyckas i sporten eller inte. I denna text kommer du att få läsa om några smarta tips och råd, som kan hjälpa dig på vägen till ditt mål.

Mat – För att kunna orka och ha tillräckligt mycket energi, behöver du också äta därefter. Det handlar inte enbart om att äta större mängder mat, utan självklart att välja rätt kost och äta på bestämda tider. Som alltid bör man undvika alldeles för fet mat och skräpmat, men även kosttillskott, vitt bröd och ett ständigt småätande kan göra stor skada på kroppen.

Träna rätt – Ja, visst bör du vara hyfsat snabb och ha en bra kondition, men du bör också träna upp en ordentlig och stadig styrka i bålen och knäna. Extrem styrketräning är dock inte att föredra, eftersom muskelvolymen istället kan göra dig osmidig och långsam.

Fokus på dig – Även om man jobbar tillsammans i lag, är det viktigt att man har en tydlig bild av sig själv och vad man behöver förbättra, oavsett om det handlar om fysik, laganda eller teknik. Använd dig av olika listor och handlingsplaner för hur du kan arbeta och försök att jobba på dina förbättringsområden på egen hand. Det gör inte bara dig bättre som spelare, utan stärker även er som lag.