Om man är atletisk och svensk är det nästan ett måste att man någon gång i livet ska genomföra en så kallad svensk klassiker. Det finns till och med de som inte alls är särskilt atletiska som genomför den. En svensk klassiker är helt enkelt en sådan sak som man vill ha gjord och som man sedan kan vara stolt över att man har genomfört. Det är dock inte enkelt, och det krävs mycket träning. Men vad innebär då en svensk klassiker? Det ska förklaras i den här artikeln.
En svensk klassiker kallas även ibland bara för klassikern och är en kombination av fyra stycken långlopp. Dessa lopp är Lidingöloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Vasaloppet. Detta innebär att det är inom 4 olika ”grenar” som en klassiker genomförs. Lidingöloppet är helt enkelt löpning och längden är tre mil. Vansbrosimningen är precis som det låter simning och längden på detta lopp är tre kilometer. Vasaloppet är nio mil på längdskidor och Vätternrundan innebär trettio mil på cykel.
Det finns även en damvariant som kallas för tjejklassikern. Det innefattar Tjejvättern, som är hundra kilometer cykling, Vansbro tjejsim som är en kilometer simning, Lidingö tjejlopp som är en mil löpning och Tjejvasan som innebär tre mils längdskidåkning.
Reglerna för att ha genomfört en äkta svensk klassiker är att man ska ha genomfört alla dessa lopp under perioden av ett år. Man belönas då med ett diplom. Idag finns det över 32 000 människor som har genomfört en svensk klassiker, 6000 av dessa är kvinnor. Det är alltså inget måste att genomföra Tjejklassikern för att man är kvinna.
Det finns också en enklare variant som kallas för halvklassikern. Det innebär helt enkelt att man genomför alla lopp, men endast halva loppet av varje. Om man vill genomföra en svensk klassiker krävs det mycket träning och förberedelse. Man behöver dock inte hamna på någon särskild placering inom loppen, det räcker med att man genomför dem.