Svensk sport

I Sverige så är sport utav olika slag någonting som många engagerar sig i. Det kan antingen handla om att man själv utför en sport, att man stöttar någon i ens närhet som gör det eller att man följer att lag och dessa framgångar genom att titta på deras matcher. Sport är som sagt ett stort intresse för många och även ett område med en väldigt stor bredd. Sverige som sport-nation har inom flera olika sporter gjort stora avtryck ute i världen och har många gånger kunnat titulera sig som världsmästare.

Handboll är en sport där Sverige har presterat väldigt bra under åren. Det svenska herrlandslaget i handboll har haft framgångar i såväl EM som VM. Guld har det blivit i båda turneringarna och sammanlagt har det blivit åtta placeringar högst upp på pallen vid dessa turneringar. 2002 var senaste gången som detta hände då man tog hem sitt fjärde EM-guld. För herrlandslagen finns det alltid en turnering att förbereda sig för, då EM spelas varje jämnt år och VM spelas varje ojämnt år. Förutom detta finns sedan turneringen i de olympiska spelen, där Sverige har hamnat i final vid ett flertal tillfällen. Detsamma gäller för damernas landslag, där deras turneringar hålls samma år som herrarnas. Här har det däremot inte blivit några guld ännu utan som bäst har man tagit ett EM-silver.

En ytterligare sport där Sverige har gjort avtryck på medaljlistan är innebandy. Denna sport är en utav de vanligaste som svenska folket utför och när det kommer till resultat i stora mästerskap så har de svenska landslagen gjort mycket bra ifrån sig. Den stora turnering som gäller för lagen är världsmästerskapet som går av stapeln vartannat år, jämna för herrar och ojämna för damer. Sverige dominerar guld-ligan såväl bland herrarna som damerna, vilket tyder på hur bra lagen presterat under åren. Tyvärr har innebandy inte blivit en sport som fått ta plats i de olympiska spelen, men detta är någonting som många hoppas på ska ändras.